Juristipodi

Podcastimme jokaisessa jaksossa tuomme esiin asiantuntijoiden inspiroivia tarinoita ja näkemyksiä siitä, miten asiantuntijatyö on muuttunut ja, mitä ennen kaikkea juridiikan alan työelämän tulevaisuus voi tuoda tullessaan!

Kuuntele uusin jakso

76. Muutosjohtaminen ja modernit työkalut juridiikassa

13.12.2024 | 35 min

Juristipodin uusimmassa jaksossa sukellamme lakitoimintojen kehittämiseen ja muutosjohtamiseen yhdessä Nesteen legal operations -asiantuntijan Piia Madissoon kanssa.

Keskustelussa pureudumme teknologian ja muutosjohtamisen merkitykseen lakitiimien arjessa, sekä modernien työkalujen rooliin juristin työssä. Miten tehokkaat prosessit ja innovatiiviset ratkaisut muovaavat juridiikan tulevaisuutta?

Tämä jakso tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman in-house-juridiikan maailmaan ja legal operations -kentän kehitykseen Suomessa.

Kaikki jaksot

75. Ensimmäinen oikeudenkäynti ja poliisikuulustelu

29.11.2024 | 40 min

Mitä ensimmäinen oikeudenkäynti opettaa? Mitä haasteita, yllätyksiä ja onnistumisia ensimmäinen oikeudenkäynti toi tullessaan? Entä miten poliisikuulusteluissa rakennetaan luottamusta asiakkaaseen?

Tässä jaksossa pääsemme kuulemaan, millaista on astua ensimmäistä kertaa oikeussaliin juristin roolissa. Vieraana on Asianajotoimisto Tammer-Juristien osakas Päivi Riutta, joka kertoo ensikäden kokemuksiaan uransa alkuvaiheilta hostillemme Katariina Tuomelalle.

74. Urapolut ja ammatilliset suunnanmuutokset oikeusalalla

15.11.2024 | 42 min

Oletko koskaan miettinyt, miten aiempi osaaminen voi avata ovia uudelle uralle?

Hovioikeudenneuvos Anniina Teronen ja oikeusapusihteeri Elina Vainio jakavat omat tarinansa uramuutoksista julkisen sektorin tehtäviin. Anniina siirtyi yksityiseltä sektorilta juristiksi valtion palvelukseen ja Elina taas teki rohkean uranvaihdoksen pankkialalta kiinteistönvälittäjäksi ennen kuin löysi paikkansa oikeusaputoimistossa.

Mikä sai heidät ottamaan suuria askeleita urallaan, ja kuinka aiempi kokemus on auttanut sopeutumaan julkisen sektorin vaativiin tehtäviin? Jakso tarjoaa mielenkiintoisia pohdintoja siitä, miten omien arvojen ja rohkeuden seuraaminen voi johtaa syvempään merkityksellisyyteen työssä. 

73. Riidanratkaisu pintaa syvemmältä

1.11.2024 | 40 min

Tällä kertaa Juristipodissa päästään syventymään riidanratkaisun kiehtovaan ja vaativaan maailmaan yhdessä LIEKE Asianajotoimiston ammattilaisten, Counsel Maija Ahtiaisen ja Associate Iiris Paavolan kanssa.

Maijalla on yli kymmenen vuoden kokemus monimutkaisista kaupallisista riita-asioista. Riidanratkaisun parissa uraansa aloitteleva Iiris puolestaan tuo tuoreen näkökulman siitä, millaista on oppia alan kokeneilta konkareilta ja millaisia oppeja hän on jo saanut matkan varrella.

Jakson aikana keskustelemme siitä, mikä sai Maijan ja Iiriksen kiinnostumaan riidanratkaisusta ja millainen heidän urapolkunsa on ollut tähän mennessä. Kuulemme myös, minkälaista arki on riidanratkaisijalla – onko työpäivissä toistuvia rutiineja vai jatkuvaa vaihtelua?

72. ESG-juristin uusi menestysstrategia liiketoiminnan arvon luomisessa

18.10.2024 | 40 min

Mitä tarkoittaa olla vastuullinen juristi nykypäivänä? Vieraamme, Castrén & Snellmannin vastuullisuusjuristi Lia Heasman, tuo mukanaan laajan kokemuksen kansainvälisestä työympäristöstä.

Hänen työhistoriansa sisältää ESG-strategioiden rakentamista niin Suomessa kuin Australiassa. Lia on ollut mukana monimutkaisissa transaktioissa ja luonut vastuullisuuskäytäntöjä, jotka kestävät globaalissa mittakaavassa. Kuulemme, miten nämä kokemukset ovat muokanneet hänen näkemystään vastuullisesta juridiikasta ja mitä käytännön oppitunteja hän on saanut matkan varrella.

71. Miten ulkomailla työskentely auttaa juristia kasvamaan ja tavoittelemaan rohkeasti unelmiaan?

4.10.2024 | 49 min

Mitä tapahtuu, kun suomalainen juristi astuu Euroopan unionin tuomioistuimen tai Harvardin ovista sisään?

Tässä jaksossa Krogeruksen Senior Associate Iiris Rantanen ja keväällä osakkaaksi kutsuttu Antti Luhtala kertovat, miten kansainväliset kokemukset ovat vaikuttaneet heidän uraansa ja antaneet uusia näkökulmia omaan osaamisensa kehittämiseen Suomessa.

Iiris ja Antti avaavat, miten ulkomailta saadut opit ovat rikastuttaneet heidän ammattitaitoaan ja kehittäneet heidän työskentelytapojaan. Kansainväliset ympäristöt ovat tarjonneet uusia mahdollisuuksia kasvaa ja asettaa rimaa korkeammalle – mutta mitä ”Dream Big” tarkoittaa heidän kohdallaan? – Kuuntele jakso ja ota selvää!

70. Opiskelijasta Counseliksi: Juristin matka kansainvälisen oikeuden huipulle

20.9.2024 | 43 min

Miten kilpailuoikeuden parista päädytään riitajuristiksi ja lopulta kansainvälisen asianajotoimiston Counseliksi?

Jaksossa käsitellään Joona Haapamäen matkaa juridiikan opiskelijasta riitajuridiikan asiantuntijaksi kansainvälisessä asianajotoimistossa. Jaksossa puidaan muun muassa opiskeluaikoja, kilpailuoikeuden herättämää kiinnostusta ja monimutkaisten oikeudenkäyntien hoitamista yritysasiakkaiden parissa. Joona tarjoaa myös vinkkejä nuorille oikeustieteen opiskelijoille ja kertoo ajatuksiaan juristin uran tulevaisuudesta.

Jos haluat kuulla, millainen on polku juristiksi, joka edustaa yrityksiä ja instituutioita oikeuden eri kentillä – laita tämä inspiroiva jakso kuunteluun!

69. Asiantuntijana kriisialueella tai syyttäjänä Suomessa – erilaiset kv-urat oikeushallinnon alalla

6.9.2024 | 44 min

Millaisia urapolkuja oikeushallinnon alalla voi rakentaa, jos tähtäimessä on kansainvälinen työ? Keskustelemme siitä, kuinka globaalit tehtävät voivat sulautua saumattomasti Suomesta käsin tehtävään työhön ja millaisia
mahdollisuuksia lyhyet ulkomaanjaksot voivat tarjota ammatilliselle kasvulle ja kehittymiselle.

Vierainamme ovat Sini Kumpulainen ja Jutta Tschokkinen. Sini toimii Oikeusministeriössä erityisasiantuntijana, erikoistuen kansainvälisiin ja EU- asioihin. Jutta on syyttäjä ja ylitarkastaja, joka jakaa kokemuksiaan kansainvälisten asioiden tiimissä tehtävästään, jossa hän käsittelee oikeusapupyyntöjä ja tuomittujen luovuttamisia ulkomaille.

68. Ricardo Gomesin matka: Miten rakennetaan kansainvälinen ura Suomessa?

23.8.2024 | 42 min

Ricardo Gomes on tehnyt mielenkiintoisen matkan Portugalista Suomeen ja rakentanut vaikuttavan uran kansainvälisen riidanratkaisun parissa Senior Associatena Hannes Snellmanilla. Vaikka ulkomaalaisena ei ole ollut ihan yksinkertaista löytää paikkaansa Suomessa, Ricardon päättäväisyys ja positiivinen asenne ovat tuoneet hänet pitkälle.

Tässä jaksossa Ricardo paljastaa, mikä Suomessa on hurmannut hänet ja mihin asioihin on ollut vähän totuttelemista. Lisäksi kuulet, miten hän on löytänyt oman polkunsa suomalaisessa työelämässä. Ja hei, kuka ihme on Ricu Koskinen? Se selviää vain kuuntelemalla!

Jakso on nauhoitettu Ricardolle luontevimmalla kielellä, englanniksi.

67. Asiakkaan asialla: Oikeusavustajat ja Edunvalvojat

9.8.2024 | 48 min

Tässä jaksossa meillä on vieraana kaksi alansa asiantuntijaa julkinen oikeusavustaja Marko Mononen ja yleinen edunvalvoja Marita Toivanen. Jaksossa he jakavat kokemuksiaan rooleistaan, joissa asiakaspalvelu on kaiken keskiössä sekä inspiroivia ja koskettavia tarinoita heidän työuransa varrelta.Jaksossa Marko avaa julkisen oikeusavun merkityksestä yhteiskunnassamme ja Maritan kertoo muun muassa, kuinka hän rakentaa ja ylläpitää luottamusta 140 päämiehensä kanssa.

Mitkä ovat suurimmat ilot ja haasteet heidän työssään? Miten Marita ja Marko pitävät yllä omaa osaamistaan ja hyvinvointiaan?

Kuuntele uusin jakso, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa julkisen oikeusavustajan ja yleisen edunvalvojan arkeen!

66. Erkin ja Hannan uratarinat osana nykyistä interim-roolia

26.7.2024 | 48 min

Tässä jaksossa hyppäämme interim-juristien maailmaan ja kuulemme, kuinka he voivat tarjota nopeaa ja joustavaa juridista tukea yrityksille. Interim-juristin rooli voi olla monille vielä tuntematon, mutta sen merkitys ja mahdollisuudet ovat valtavat niin juristille itselleen kuin yrityksillekin, joissa he toimivat.

kokeneet Laissa:n interim-juristit Erkki Hyvärinen ja Hanna Kotola, kertovat jaksossa omat uratarinansa sekä sen miten he päätyivät interim-juristeiksi. Kuulemme myös heidän palkitsevimmat hetkensä uransa varrelta ja sen miten interim-juristi eroaa vakituisesta juristista.

Kuuntele jakso ja ota selvää, miten interim-juristi voi olla juuri se ratkaisu, jota yrityksesi kaipaa!

65. Kriminaalipolitiikka ja lainvalmistelu rikosseuraamusalalla

28.6.2024 | 47 min

Tämä jakso tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen siihen, miten lainsäädäntö vaikuttaa käytännön tasolla ja miten kriminaalipolitiikkaa kehitetään Suomessa. Jaksossa tulemme keskustelemaan myös siitä, miten varmistetaan, että uudet lait ja säädökset toimivat käytännössä, ja mitä lainvalmistelijan työ käytännössä pitää sisällään.

jaksossa vierailevat Anna-Liisa Sandvik – Oikeusministeriön kriminaalipolitiikka- ja rikosoikeusosaston erityisasiantuntija & Heidi Lokasaari – lakimies, Rikosseuraamuslaitokselta.

Älä missaa tätä kiehtovaa keskustelua kahden huippuasiantuntijan kanssa!

64. Juristin rooli tunnettujen pelien takana

14.6.2024 | 47 min

Tässä jaksossa sukellamme pelialan juridiikan maailmaan Emma Suur-Hamarin kanssa, joka työskentelee juristina Supercellillä.

Jaksossa Emma kertoo hostillemme Ericalle muun muassa siitä, miten hän päätyi pelialalle, millaisia juridisia erityispiirteitä alaan liittyy sekä millaiselta työskentely kansainvälisessä yrityksessä näyttää juristin silmin.

Miltä juristin arki näyttää tunnettujen pelien takana? Kuuntelemalla jakson saat tähän vastauksen.

63. Rehellistä puhetta pakotteista

31.5.2024 | 49 min

”Raskaat työt vaatii raskaat huvit!”

Tämän lausahduksen kuulet asianajaja, osakas Anu Mattilan suusta tässä jaksossa, jossa pakotteet on nostettu pöydälle. Anu työskentelee Eversheds Sutherland Finlandilla yritysjärjestely- sekä ICT- ja teknologiatiimeissä ja on erikoistunut kansainväliseen yhtiöoikeuteen ja transaktioihin. Hän avustaa kansainvälisissä yrityskaupoissa sekä investointiprojekteissa erityisesti kiinteistöihin, teollisiin investointeihin ja teknologiaan liittyen sekä kansainvälisissä sopimusjärjestelyissä. Lisäksi hän neuvoo yrityksiä pakote- ja muissa compliance-asioissa.

Kuuntelemalla tämän Sannan houstaaman jakson pääset hetkeksi mukaan Anun vauhdikkaaseen arkeen, jossa yksikään työpäivä ei ole samanlainen.

62. Työnantajamielikuvan merkitys

17.5.2024 | 42 min

Me Paragraaffilla tarjoamme työnantajamielikuvapalveluita työelämäkumppaneillemme ja nyt haluamme vähän avata tätä mystistä verhoa – mitä on työnantajamielikuva ja miksi se on tärkeää niin yrityksille kuin työnhakijoille, etenkin rekrytoinnin näkökulmasta?

Aiheesta keskustelemassa Paragraaffin Legal Talent Consultant & Business Development Lead Sanna Noki sekä Paragraaffin markkinointipäällikkö Susanna Rantala.

Hyppää ilmaiselle kuuntelumatkalle ja ota konkreettiset vinkit talteen!

61. Verojuristin työ: ennakkoluulot vs. todellisuus

3.5.2024 | 47 min

Tässä jaksossa pääset heittäytymään mukaan verojuristin työhön.

Kuulemme vieraaksi saapuneen Aapo Pessin taustasta, hänen nykyisestä roolistaan Boreniuksella ja pohdimme eroja asianajotoimiston ja Big4:n välillä. Kuulet myös ajatuksia digitalisaation ja teknologisten innovaatioiden vaikutuksista verojuristin roolin näkökulmasta.

Millaisia stereotypioita tai mahdollisia ennakkoluuloja verojuristi saattaa kohdata?
Tähänkin kysymykseen saat vastauksen kuuntelemalla jakson!

60. Tavoitteellisuus, pitkäjänteisyys ja vahva itsetuntemus – onko tässä avaimet unelmien toteutumiseen?

19.4.2024 | 46 min

Jesper tiesi jo 12-vuotiaana haluavansa juristiksi, tosin tämä oli silloin varasuunnitelma. Toinen vaihtoehto oli Hollywood-näyttelijä, mutta se suurin intohimo löytyi urheilun parista, haaveena ammattilaisuus.

Tavoitteellisuus, pitkäjänteisyys ja vahva itsetuntemus on pitänyt katseen maalissa, mutta millaista reittiä Jesperin urapolku on kulkenut? Ja miten hänestä sitten tulikin juristi, yrittäjä sekä yksi Avail Attorneys asianajotoimiston perustaja?

Tässä Juristipodin jaksossa Sanna keskustelee Availin perustajan, asianajaja Jesper Kostiaisen kanssa hänen pitkästä urastaan, yrittäjyydestä, sekä siitä, millaisessa roolissa itsensä johtaminen on hänen arjessaan.

Luvassa mielenkiintoinen jakso täynnä yllättäviä käänteitä.

59. Työyhteisön resilienssi – tunnista vahvuudet

5.4.2024 | 35 min

Muuttuva työelämä vaatii resilienssiä, sillä elämme aikaa, jolloin organisaatiot kohtaavat jatkuvaa muutosta ja epävarmuutta.

Tässä jaksossa tarkastellaan resilienssiä toimivan työyhteisön rakentamisessa sekä ylläpitämisessä ja keskustellaan vahvuuksien tunnistamisesta työyhteisöjen ja työntekijöiden voimavarana. Aiheesta Katariinan kanssa keskustelemaan on saapunut Master Suomen toimitusjohtaja, Partner sekä psykologi Kirsi Laine.

Mitä työyhteisön ja yksilön resilienssi tarkoittaa ja miten henkilöarvioinnit voivat olla apuna nopeasti muuttuvassa työelämässä?

Tämä kaikki selviää kuuntelemalla jakson!

58. Taidot, joita vaaditaan haastemies- ja ulosottoylitarkastajan tehtävissä

22.3.2024 | 55 min

Haastemiehet ja ulosottotarkastajat ovat oikeusjärjestelmän asiakaspalvelun sankareita. Heidän monipuolinen työnsä edellyttää erityisesti vahvoja vuorovaikutustaitoja ja kykyä kohdata ihmisiä erilaisissa tilanteissa.

Juristipodin uusimmassa jaksossa tutustumme syvällisesti Katariina Tuomelan johdolla haastemies Antti Helennen sekä ulosottoylitarkastaja Satu Kallion työn eri ulottuvuuksiin, keskittyen erityisesti asiakaspalvelutilanteisiin ja siihen, kuinka heidän työnsä vaikuttaa koko oikeusjärjestelmään. Mitkä tilanteet ovat jääneet heille erityisesti mieleen uransa aikana?

Hyppää hetkeksi mukaan oikeusjärjestelmän sisäpiiriin ja valmistaudu vauhdikkaaseen tarinoiden virtaan, jotka pureutuvat syvällisesti näiden ammattilaisten pitkiin uriin.

57. Rohkeasti eteenpäin: Juristin polku välitystyöstä yrityksen johtotehtäviin

8.3.2024 | 43 min

Miltä tuntuu hypätä valtion juristin tehtävistä kiinteistönvälittäjän saappaisiin? Miten jo olemassa olevan koulutustaustan sekä kertyneen työkokemuksen voi valjastaa hyötykäyttöön siirtyessä täysin uuden äärelle?

Tässä jaksossa Ville Suominen kertoo Katariinalle oman tarinansa ja jakaa kokemuksiaan rohkeasta hypystä valtion juristin tehtävistä ensin kiinteistönvälittäjäksi ja sen myötä myyntipäälliköstä organisaation lakiasiainpäälliköksi.

56. Työelämätaidot juristin uran eri vaiheissa

23.2.2024 | 48 min

Millaisia työelämätaitoja juristi tarvitsee työssään ja miten nämä taidot kehittyvät uran eri vaiheissa?

Tässä Juristipodin jaksossa pohditaan työelämätaitojen elinkaarta ja aiheesta Sannan kanssa keskustelemaan ovat saapuneet Lieke Asianajotoimistosta asianajaja Alisa Montonen ja juristi Kristiina Välimaa. Jaksossa Alisa ja Kristiina jakavat omia näkemyksiään työelämäntaidoista sekä kertovat kuinka taidot ovat kehittyneet uran edetessä ja miten taitoja on päässyt hyödyntämään osana isoja energialiitännäisiä projekteja.

55. Rikosketjun kolmiyhteys: syyttäjän, tuomarin ja median roolit

9.2.2024 | 51 min

Miten syyttäjä ja tuomari varmistavat oikeudenmukaisuuden ja puolueettomuuden näkyvässä tapauksissa, joissa ulkopuolinen paine on suuri?

Tässä Juristipodin jaksossa vierailevat käräjätuomari Juha Hartikainen Helsingin käräjäoikeudesta ja aluesyyttäjä Meri Bergström Etelä-Suomen syyttäjäalueelta. Katariina Tuomela johdattaa keskustelua, jossa käydään läpi oikeusjärjestelmän kulisseja, rikosketjun monimuotoisuutta ja siitä, miten oikeuslaitos vastaa median ja yleisön paineisiin.

54. Psykologinen turvallisuus ja sen vaikutus työtyytyväisyyteen

26.1.2024 | 36 min

Mitä on psykologinen turvallisuus? Millainen merkitys sillä on vaihtuvuudelle ja työntekijöiden hyvinvoinnille?

Jaksossa Sanna Noki keskustelee tiimivaljastaja Pyry Klemettilän kanssa psykologisesta turvallisuudesta ja sen vaikutuksista työtyytyväisyyteen sekä organisaation suorituskykyyn. Jaksossa syvennytään siihen, kenen vastuulla sen toteutuminen on ja minkälaisia haasteita sen puutteesta saattaa ilmetä.

53. Juridiikan maailma muuttuu, uskallatko hypätä kyytiin

12.1.2024 | 46 min

Mitä on Legal Tech ja Legal Design? Millainen on lakipalveluiden tulevaisuus?

Vuoden 2024 ensimmäisessä Juristipodi-jaksossa Sanna Noki haastattelee Fondian Senior Legal Counsel Henna Tolvasta, syventyen juridiikan tulevaisuuden näkymiin. Keskustelussa perehdytään erityisesti Legal Designin rooliin ja sen tarjoamiin etuihin perinteisiin toimintamalleihin verrattuna. Henna avaa ajatuksiaan nykyisistä alan käytännöistä ja jakaa näkemyksiään siitä, miten voimme parhaiten palvella asiakkaita ja mikä olisi järkevintä juridiikan näkökulmasta.

Tässä erittäin mielenkiintoisessa ja keskustelua herättävässä jaksossa pääset syventymään Legal Techin ja Legal Designin maailmaan selkein, konkreettisin esimerkein ja kuulet, miten Henna uudistaisi oikeustieteiden opetuspolkua.

52. Tulevaisuuden juristien onnistunut työelämä feat. Minna Ruusuvuori

28.9.2023 | 50 min

Mikä tekee hyvän johtajan? Miten voidaan varmistaa, että erilaiset äänet ja näkökulmat otetaan huomioon työyhteisöissä? Juristipodin vuoden viimeisessä jaksossa Katariina Tuomela pysähtyy käymään mielenkiintoisen keskustelun työelämän murroksesta, tulevaisuuden johtajuudesta ja työhyvinvoinnista yhdessä aiheisiin omankin Lähtijät-podcastinsa myötä syventyneen Minna Ruusuvuoren kanssa. Katariina ja Minna käyvät läpi Työelämätutkimuksestamme poimittuja kommentteja ja pureutuvat vuorovaikutustaitojen merkitykseen työelämässä. Lisäksi jaksossa pohditaan kysymyksiä, kuten miten esihenkilöt voivat menestyksekkäästi johtaa ja ylläpitää asiantuntijatiimejä jatkuvasti muuttuvassa työelämässä, missä vaatimukset kasvavat koko ajan.

51. Traineesta juristiksi – Asianajotoimisto Boreniuksen kaksi tarinaa

14.9.2023 | 41 min

Miten harjoittelut valmistavat siirtymistä juristiksi? Millaisia mahdollisuuksia organisaatio tarjoaa henkilökohtaiseen kehittymiseen? Jaksossa Katariina Tuomela on mikrofonin äärellä yhdessä Asianajotoimisto Boreniuksen Associate juristien Iina Väisäsen ja Kukka-Maaria Martikaisen kanssa. Heidän keskustelussaan käydään läpi trainee-ohjelman ja organisaation tarjoaman tuen merkityksestä ammatilliseen kehitykseen, sekä syvennytään työelämän monimuotoisuuteen. Lisäksi Iina ja Kukkis jakavat merkittävimpiä oppeja ja ajatuksia tähänastiselta uraltaan.

50. Juristista hyvinvoinnin edistäjäksi

31.8.2023 | 41 min

Mikä sai siirtymään asianajomaailmasta yrittäjäksi? Millaisia ominaisuuksia yrittäjyys vaatii ja miten juristin koulutus on ollut avuksi? Jaksossa Sanna Noki keskustelee Puroa Goodsin perustajan ja juristin, Emmi Viitasen, kanssa yrittäjyydestä ja siitä, millaista on tehdä täyskäännös omalla urallaan. Emmi jakaa oman tarinansa siitä, miten hän löysi intohimon yrittäjyyteen ja mikä aikanaan sysäsi kaiken liikkeelle. Jaksossa tarkastellaan myös, mitä yhteistä juristin työllä ja yrittäjyydellä on, ja Emmi pohtii tulevaisuuden näkymiään.

49. Sukellus Paragraaffin työelämätutkimukseen 

17.8.2023 | 40 min

Mistä työnhakijat etsivät tietoa potentiaalisesta työnantajasta? Entä miten työnhakijat odottavat palkkauksesta viestittävän työpaikkailmoituksessa? Jaksossa Erica Holmlund ja Sanna Noki, kokeneet juridisen alan rekrytoijat, valottavat omia näkemyksiään tuottamastamme Työelämätutkimuksesta ja sen kolmesta keskeisestä teemasta. 

Jaksossa syvennytään siihen, miten muutokset palkka-avoimuudessa heijastuvat rekrytointiprosesseihin ja kuinka tekoäly voi tehostaa rekrytointia. Lisäksi kuulet, miten juridisen alan ammattilaiset suhtautuvat näihin muutoksiin ja minkälainen rooli verkostoitumisella on rekrytoinneissa. 

48. Unelma yrittäjyydestä – Asianajotoimisto Heinonkosken tarina    

3.8.2023 | 46 min

Millaista on pienyrittäjän arki? Miten muutos lakiasiaintoimistosta asianajotoimistoksi vaikuttaa? Juristipodin tuoreessa jaksossa Sanna Noki istahtaa alas Asianajotoimisto Heinonkosken perustajan ja asianajajan Mikko Heinonkosken kanssa. He sukeltavat syvälle Mikon mielenkiintoiseen yrittäjämatkaan ja avaavat, millaisia askelia yrittäjäksi ryhtyminen on vaatinut ja mitä askelmerkkejä tulevaisuudelle on asetettu. 

47. Teknologia ja tekoäly juristin työssä    

20.7.2023 | 46 min

Miten tekoäly on muuttanut perinteistä juridiikan alaa? Voiko tekoäly toimia juridisena neuvonantajana? Tässä Juristipodin jaksossa Sanna Noki ja Heikki Ilvessalo perehtyvät teknologian ja tekoälyn vaikutuksiin juristin työssä. Keskustelu tarjoaa syvällisen näkymän teknologian nykyisiin vaikutuksiin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin, samalla korostaen sitä, mitä nämä muutokset edellyttävät juristeilta.

46. Juristin rooli vastuullisen energia-alan kehittämisessä  

6.7.2023 | 33 min

Millaisia ainutlaatuisia mahdollisuuksia energia-ala tarjoaa juristille ja millaisia rooleja asianajajat voivat ottaa toimialalla vastuullisuuden ja ESG-teeman huomioimisessa? Jaksossa keskustellaan energia-alasta Eversheds Sutherlandin partnerin Henrik Sandholmin kanssa. Aiheina ovat energia-alan erityispiirteet verrattuna muihin toimialoihin, vastuullisuuden ja ESG-teeman merkitys, juristin rooli ja haasteet sekä tulevaisuuden näkymät. Lisäksi Henrik jakaa ammatillisia kokemuksiaan ja ajatuksiaan siitä, kuinka pysyä ajan tasalla alan muutoksissa. 

45. Monimuotoisuuden voima työyhteisössä ja Secondmentin tarjoamat mahdollisuudet 

22.6.2023 | 35 min

Miten luoda osallistava kulttuuri työyhteisössä? Entä miten Secondment edistää ammatillista kehittymistä? Bird & Birdin osakas Iina-Mari Supperi vieraili Juristipodin syyskauden avausjaksossa. Jaksossa keskustelussa on monimuotoisuuden rooli työyhteisössä ja minkälaisia käytännön toimenpiteitä Bird & Bird on ottanut edistääkseen monimuotoisuutta. Jaksossa tarkastellaan myös, miten Secondment voi avata uusia uramahdollisuuksia ja laajentaa asiantuntijuutta.

44. Motivaatio rekrytoinneissa ja työntekijöiden motivaation johtaminen

8.6.2023 | 33 min

Miten tunnistaa tehtävän kannalta olennainen motivaatio ja sitouttaa työntekijöitä? Master Suomen Annika Vallo on keskustelemassa motivaation merkityksestä rekrytoinneissa ja siitä, millainen yhteys henkilön motivaatiolla on esimerkiksi erilaisten toimintatapojen ja perehdytyssuunnitelman laatimisessa. 

43. Monipuolinen ura yhdellä työnantajalla

25.5.2023 | 32 min

Nykypäivänä työpaikkaa vaihdetaan pääsääntöisesti useamman kerran uran aikana. Monipuolinen ura on kuitenkin mahdollista rakentaa myös yhdellä työnantajalla. Castrén & Snellmanin Pauliina Tenhunen (Partner, Head of Corporate Governance and Restructuring & Insolvency) vieraili Juristipodissa kertomassa kokemuksiaan 30-vuotisen työuran varrelta.

42. Uuden uran mahdollisuudet ja haasteet aikuisena

11.5.2023 | 33 min

Työkokemuksesta on usein hyötyä uran alkuvaiheessa, mutta aina se ei kuitenkaan luo varaslähtöä haaveammatin pariin. Juristipodissa vieraillut Mika Niemi kertoo jaksossa urastaan maailmalla ja unelmastaan oikeustieteen parissa.

Millaisia hyötyjä on työkokemuksesta oikeustieteen opinnoissa? Millaisia haasteita uuden uran aloitus tuo aikuisiällä?

41. Asiantuntijan sitouttaminen ja potentiaalin kasvattaminen EASI-arviointien avulla

27.4.2023 | 29 min

Potentiaalin kasvattaminen yrityksen sisällä voi olla haastavaa – osaajien sitouttamiseksi ja motivaation kartoittamiseksi on kuitenkin tarjolla räätälöityjä työkaluja. EASI-arvioinneista voi olla apua tiimin kehittämisessä ja yksilön potentiaalin kasvattamisessa. Yksilöllisen raportin lisäksi EASI-testi tarjoaa myös tärkeää tietoa esihenkilölle ja mahdollistaa tarvittavan sekä oikeanlaisen tuen tehtävässä kehittymiseksi. Miten saadaan työntekijöitä sitoutettua organisaatioon ja samalla maksimoitua jokaisen tiimin jäsenen potentiaali?

Juristipodissa vieraillut Master Suomen osakas ja rekrytointistrategisti Annika Vallo kertoo kokemuksiaan EASI-arviointien mahdollisuuksista.

40. In-house työoikeusjuristin arki

13.4.2023 | 15 min

Moni mieltää perinteiset asianajotoimistot luonnolliseksi jatkeeksi oikeustieteen opinnoille sekä uran aloitukselle – vaihtoehtoja on kuitenkin myös muualla. In-house puoli mahdollistaa juristille oman näköisen urapolun ja tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa pitkälti myös yrityksen liiketoimintaan. Millaista on työskennellä in-house puolella? Entä mistä koostuu työsuhdejuristin arki?

Aiheesta on Juristipodissa keskustelemassa If Vahinkovakuutuksen Employment Lawyer Julia Heiliö.

39. Ura julkisella puolella

30.3.2023 | 24 min

Julkinen sektori mielletään helposti työnantajana hieman tunkkaiseksi. Todellisuudessa julkinen sektori tarjoaa kuitenkin monipuolisia kehitysmahdollisuuksia juristeille aina oikkareiden harjoittelupaikoista jo pidempään uraa rakentaneiden johtotehtäviin. Millaisia mahdollisuuksia ura julkisella puolella sitten todellisuudessa tarjoaa? Entä voiko omaan uran suuntaan vaikuttaa?

Näistä aiheista keskustellaan Juristipodissa yhdessä Opetushallituksen opetusneuvos Laura Francken kanssa.

38. Hakijan potentiaalin tunnistaminen henkilöarviointeja hyödyntämällä

16.3.2023 | 35 min

Substanssiosaaminen ei ole ainoa hakijan soveltuvuuteen vaikuttava tekijä rekrytoinneissa. Hakijan potentiaalia ja motivaatiota voidaan arvioida luotettavasti muun muassa erilaisilla henkilöarviointityökaluilla. Miten potentiaalin tunnistaminen edesauttaa rekrytoivaa tahoa? Entä mikä yhteys henkilöarvioinneilla on hakijan sitouttamiseen? Aiheesta on keskustelemassa Master Suomen osakas ja rekrytointistrategisti Annika Vallo.

37. Teknologia- ja peliala — kuinka hyödyntää omaa harrastuneisuutta osana asiantuntijatyötä

2.3.2023 | 28 min

Teknologia- ja peliala on kehittynyt vahvasti vuosien saatossa — siinä missä aikaisemmin valmisteltiin isosti yhden pelin julkaisua, nykyisin pelit keskittyvät pääasiassa jatkuvasti päivittyviin mobiilipeleihin. Vaikka kyseessä on teknologia- ja peliala, juristin työpöydällä tämä sisältää lähinnä “normaalia juridiikkaa” esimerkiksi tietosuojan, sopimusoikeuden ja työoikeudellisten toimeksiantojen muodossa. Kiinnostuksesta ja harrastuneisuudesta pelaamista kohtaan on alalla hyötyä, kun pystyy suoraan puhumaan asiakkaan kanssa samaa kieltä ja ymmärtämään asiakasta syvällisemmin. Omia kiinnostuksen kohteita ja erityisosaamista kannattaakin tuoda esille ja brändätä itseään näiden pohjalta. Teknologia- ja pelialasta ovat keskustelemassa Asianajotoimisto Nordian Timo Skurnik (Asianajaja, Osakas) sekä Tuomas Pelkonen (Associate). 

36. Palkka-avoimuus rekrytoinneissa

16.2.2023 | 33 min

Pitäisikö työpaikkailmoituksessa viestiä avoimesti palkasta? Juristien näkemys on selvä – 94% alan työnhakijoista toivoo, että työpaikkailmoituksessa ilmoitettaisiin palkkahaitari selviää uusimmasta Työelämätutkimuksestamme. Rekrytointien palkka-avoimuus on ollut vahvasti pinnalla viime aikoina ja rekrytointiprosessin aikaisesta avoimesta palkkaviestinnästä hyötyy työnhakijan lisäksi rekrytoiva yritys. Usein palkka-avoimuudeksi mielletään tarkat luvut työpaikkailmoituksessa, mutta läpinäkyvyyttä voi edistää myös muilla keinoilla. Miten palkka-avoimuus näkyy tällä hetkellä asiantuntija-alan rekrytoinneissa? Entä päätyykö asiantuntija hakemaan työtehtävää, mikäli palkkatoive ei mahdu työpaikkailmoituksen palkkahaitariin? Rekrytointien palkka-avoimuuteen perehdytään yhdessä Duunitorin Recruitment Content Specialist Lotta Viljamaan kanssa.

35. Opintojen ja työn yhdistäminen

3.2.2023 | 25 min

Kuinka yhdistää opinnot ja työ? Suurin osa opiskelijoista käy töissä opintojen ohella. Siinä missä työnteko tuo työkokemusta ja mahdollistaa taloudellisesti asioita, voi se samalla kuormittaa arkea ja vaikeuttaa opiskeluja. Aiheeseen sukelletaan Paragraaffin juniori konsulttien Julia Sinivuoren ja Oona Säyriön kanssa. 

34. Tilinpäätös 2022

15.12.2022 | 32 min

Juristipodin vuoden viimeisessä ja perinteisessä tilinpäätös -jaksossa palataan kuluneeseen vuoteen. Vuotta 2022 ovat reflektoimassa Paragraaffin Katariina Tuomela ja Sanna Noki. Millaisia muutoksia vuosi 2022 toi Paragraaffille tullessaan? Kuinka henkilöstön kasvu on vaikuttanut yhtiön toimintaan? Entä millaisia odotuksia uusi vuosi herättää?

33. Asianajoyrittäjyys

1.12.2022 | 39 min

Minkälaista on toimia luovana johtajana asianajotoimistossa? Entä kuinka maailmalla yleistynyt boutique -toimintamalli eroaa normaalin asianajotoimiston toiminnasta ja periaatteista? Boutique -mallissa keskitytään tiettyihin rajattuihin teemoihin. Tämä voi mahdollistaa asiakkaalle kustannustehokkaamman sekä ihmislähtöisemmän toimintamallin, mikä on erityisen tärkeää vahvasti ihmisiin linkittyvän työoikeuden parissa. Luovaan johtajuuteen, boutique -toimintaan sekä työoikeuteen perehdytään yhdessä AURORALAW Asianajotoimiston osakkaan, juristin ja luovan johtajan Mikko Kontturin kanssa.

32. Juristi liiketoiminnan ja kulttuurin kehittäjänä 

17.11.2022 | 29 min

Kuinka osallistaa omia asiantuntijoita yrityksen liiketoiminnan ja kulttuurin kehittämiseen, johon juristit eivät tyypillisesti työarjessaan osallistu? Lecklé onkin tässä mielessä poikkeus, jossa kaikilla on mahdollisuus osallistua yhdessä sekä yrityksen toiminnan että kulttuurin kehittämiseen. Minkälaisia tuloksia oman henkilöstön aktiivisella osallistamisella voi saada? Aiheeseen perehdytään yhdessä Lecklén juristin Lauri Torkkelin johdolla.

31. Juristista startup-yrittäjäksi

4.11.2022 | 28 min

Yhä useampi juristi poikkeaa nykypäivänä perinteisestä kaavasta ja lähtee rohkeasti kohti tuntematonta. Vuosien varrella mukaan tarttuneet verkostot ja halu kehittyä pääsevät todelliselle koetukselle, kun yrittäjänä ensimmäistä kertaa eteen tulevat haasteet koettelevat resursseja. Toisinaan ammatillinen riskinotto tuottaa myös tulosta ja johdattaa esimerkiksi Kuopiosta aina Piilaaksoon saakka. Millaisia tuloksia rohkeudella, intohimolla ja kovalla työllä voidaan parhaimmillaan saavuttaa? Juristi sekä yrittäjä Katariina Ruuskanen kertoo Juristipodissa, kuinka juristin vakaa arki vaihtui teknologia-alan startup-yrittäjyyteen.

30. Rikosjuristi työ ja resilienssi

21.10.2022 | 40 min

Rikosjuristin arki on täynnä haasteita ja erilaisia, raskaitakin rikostapauksia. Resilienssi on tällaisessa ammatissa välttämätön ominaisuus, joka osaltaan kehittyy myös urapolun varrella kokemuksen karttuessa. Vauhdikkaasti muuttuvassa työympäristössä mikään päivä ei ole samanlainen – millaisia haasteita tällainen työnkuva sitten luo juristin työpäiviin? Entä millaisilla ominaisuuksilla niistä selviää? Muun muassa näistä aiheista on keskustelemassa Lakitoimisto LAKIAn osakas ja juristi Marika Myllykangas.

29. Kansainväliset verkostot

5.10.2022 | 38 min

Kuinka omaa verkostoa voi luonnollisesti kasvattaa ja pitää yllä? Entä kuinka kansainväliset verkostot voivat mahdollistaa juristina työskentelyn ulkomailla? Verkostoitumisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa ja verkostoja voi kartuttaa monin eri tavoin – esimerkiksi kansainvälisessä asianajotoimistossa yrityksen maailmanlaajuinen verkosto tulee luontaisesti henkilökohtaisen verkoston jatkeeksi. Jaksossa Eversheds Asianajotoimiston Senior Associate Sanna Soukko kertoo kokemuksiaan kansainvälisten verkostojen luomisesta sekä niiden tarjoamista yllättävistäkin mahdollisuuksista.

28. Oikeusmuotoilu

22.9.2022 | 38 min

Nykypäivänä kovassa nosteessa oleva oikeusmuotoilu eli legal design on käsitteenä monelle vielä melko vieras. Oikeusmuotoilusta on useita eri määritelmiä – tiivistettynä kyse on ihmiskeskeisen muotoilun soveltamista juridiikkaan. Oikeusmuotoilun yleistyminen vaikuttaa väistämättä myös juristin rooliin työelämässä, mutta millaisia muutoksia on tällä saralla odotettavissa? Legal designin maailmaan perehdytään yhdessä oikeusmuotoilun asiantuntijan sekä Juristin muotoilukoulun perustajan Hannele Korhosen kanssa.

27. Kansainvälinen ura

4.8.2022 | 38 min

Kansainvälisyys on rikkaus työelämässä – oli sitten kyse kielitaidosta, monikulttuurisessa työympäristössä työskentelystä tai kansainvälisistä verkostoista. Globaali ura juridiikan parissa houkuttelee monia ja mahdollisuuksia kansainvälistymiselle on tarjolla myös Suomessa. Boreniuksen tarjoamiin kansainvälisiin uramahdollisuuksiin perehdytään yhdessä Senior Associate Jonna Yli-Äyhön ja Associate Nelli Nurmisen kanssa.

26. Oma ura – palomiehestä juristiksi

15.6.2022 | 34 min

Ammatillinen identiteetti muovautuu läpi uran, ja tänä päivänä ei ole ollenkaan tavatonta vaihtaa alaa jossain uran vaiheessa. Vaihdos saattaa tuntua hypyltä tuntemattomaan ja se vaatii rohkeutta, mutta monipuolinen osaaminen on nykypäivän työmarkkinoilla eduksi. Millaiset tekijät ajavat lopulta haaveilemaan alan vaihdosta? Entä miten palomies päätyi juristin saappaisiin? Aiheesta Juristipodin uusimmassa jaksossa on keskustelemassa OTM ja palomies Jari Koivuluoma.

25. Korvauslakimiehestä asianajotoimiston osakkaaksi

19.5.2022 | 30 min

Minkälaista on olla asianajotoimiston osakas? Entä miten osakkaaksi ylipäätään voi päätyä? Osakkuus tuo tullessaan merkittävimpänä yksittäisenä nimittäjänä vastuuta – niin taloudellista vastuuta, mutta samalla myös vastuuta asiakkaista, työkavereista sekä kanssaosakkaista. Asianajotoimisto Magnussonin partner, asianajaja Anu Vuori kertoo kokemuksiaan osakkuudesta, juristiprofessiosta ja omien tunteiden kuuntelun tärkeydestä.

24. Oikis ja työelämä – odotukset vs todellisuus

20.4.2022 | 45 min

Minkälaista opiskelu oikiksessa on? Entä mitä yllätyksiä työelämä ja juristin ura ovat tuoneet mukanaan? Oikeustieteelliseen päädytään eri reittien kautta, mutta yhdistävänä tekijänä tyypillisesti toimii pyrkimys oikeudenmukaisuuteen ja kiinnostus yhteiskuntaan. Opiskelu saattaa kuitenkin yllättää eri tavoilla oli kyse sitten opintojen itsenäisyydestä tai oikeudellisen ajattelun oppimisesta. Työelämään puolestaan liittyy perinteisesti sarjojen sekä elokuvien maalaamia odotuksia pitkistä päivistä, liituraitapuvuista sekä kalliista autoista. Oikeustieteellisellä tutkinnolla voi tehdä kuitenkin paljon muutakin perinteisen juristin uran sijaan. Oikiksen ja työelämän odotuksista ja todellisuudesta kertovat Eedla Rahikainen (People Lead & Legal Counsel, Demos Helsinki) sekä Henrik Myllynen (Lakimies, PRH).

23. Tilinpäätös 2021

22.12.2021 | 28 min

Juristipodin vuoden viimeisessä jaksossa palataan kuluneeseen vuoteen ja luodaan katsaus juristiprofession tulevaisuuteen niin työnantajien kuin työnhakijoidenkin näkökulmasta. Vuosi 2021 oli poikkeuksellinen, mutta täynnä toivoa ja mahdollisuuksia. Alan työmarkkina onkin kuluneen vuoden aikana ollut varsin aktiivinen, mikä on heijastunut vahvasti työnantajiin ja työnhakijoihin. Myös työn tekemisen tavat ovat muuttuneet viimeisen vuoden aikana etätyöskentelyn sekä erilaisten hybridityön mallien vakiintumisen myötä. Monipaikkainen työskentely onkin yksi alkavan vuoden keskeisistä työelämän teemoista vastuullisuuteen liittyvien kysymysten ohella.

22. Vastuullisuus juristin työssä

28.10.2021 | 28 min

Miten vastuullisuus heijastuu juristin työhön ja mistä eri osa-alueista vastuullisuus koostuu? Tänä päivänä vastuullisuuden ajatellaan olevan sitä, mikä ylittää vallitsevan lainsäädännön tason, mutta näkökulma on koko ajan muuttumassa. Myös lainsäädännössä vastuullisuus alkaa näkymään entistä vahvemmin ja tulevaisuudessa muutos tuleekin olemaan iso. Tässä samassa myös juristin rooli vastuullisuuteen ohjaavana kumppanina korostuu. Vastuullisuuden maailmaan perehdytään yhdessä Castrén & Snellmanin Osakas ja Head of Sustainability Anna Kuusniemi-Laineen kanssa.

21. Hyvä työpaikkailmoitus osana rekrytointiprosessia

23.10.2021 | 35 min

Minkälainen merkitys työpaikkailmoituksella on ja mitä elementtejä hyvä työpaikkailmoitus tänä päivänä sisältää? Entä mitä kaikkea hakijan tulisi saada irti työpaikkailmoituksesta? Työpaikkailmoitus on keskeinen osa rekrytointiprosessia – informatiivinen sekä huolella laadittu työpaikkailmoitus erottuukin edukseen ja houkuttelee tehtävään sopivia hakijoita. Lisäksi työpaikkailmoitukseen panostamalla saadaan nostettua hakijakokemusta, tehtyä rekrytointia vastuullisesti ja tehostettua rekrytointiprosessia. Työpaikkailmoitusten ja rekrytointiprosessien maailmaan perehdytään yhdessä Master Suomen Osakas, Rekrytointi & HRD-strategi Annika Vallon kanssa.

20. Työnantajan kilpailukyky

14.4.2021 | 27 min

Minkälaisista elementeistä työnantajan kilpailukykyä voi lähestyä ja mistä näkökulmista sitä tulisi arvioida? Entä miten 2020-luvulla työnantaja on veitsen terällä? Työnantajan kilpailukykyä miettiessä asiaa tulisi lähestyä eri kannoilta – suhteessa muihin juristitehtäviin, toisiin alan toimijoihin sekä esimerkiksi parhaan osaamisen saamiseksi. Aiheeseen perehdytään tarkemmin Mäkitalo Asianajotoimiston Osakas Marja Norrenan sekä Marketing, People & Culture Specialist Marianna Holmbergin kanssa.

19. Juristirekrytointi

23.2.2021 | 36 min

Millä perusteilla juristeja rekrytoidaan? Entä miten henkilön sopivuutta yritykseen ja haettavaan tiimiin arvioidaan? Juristien rekrytoinnissa substanssiosaamisen lisäksi merkityksellisiksi teemoiksi nousevat esimerkiksi hakijan asenne, arvot sekä sopivuus työnantajayritykseen. Rekrytoinnissa pyritäänkin pääsemään CV:ta syvemmälle henkilön kiinnostuksen kohteisiin sekä muuhun osaamiseen. Näihin teemoihin perehdytään yhdessä DLA Piperin Osakas Salla Tuomisen sekä HR Manager Katja Kanervan kanssa. Jaksossa kuullaan myös Sallan ja Katjan vinkit työnhakuun sekä kuinka he itse valmistautuisivat työhaastatteluun.

18. Korona ja työelämä

26.1.2021 | 28 min

Korona määritti vuotta 2020, mikä on näkynyt vahvasti myös työelämässä ja perinteiset työntekotavat kokivatkin suuren muutoksen etätöihin siirtymisen myötä. Isot officet vaihtuivat kotitoimistoihin ja pellavahaarniskat huppareihin. Toimintaympäristön muuttuminen on myös vaatinut uusien toimintatapojen omaksumista. Miten korona käytännössä vaikutti juristien toimintatapoihin ja miltä tulevaisuus näyttää? Aiheeseen perehdytään yhdessä Borenius Asianajotoimiston General Counsel Niko Jakobssonin kanssa.

17. Legal Tech

26.11.2020 | 34 min

Mitä legal tech eli oikeusteknologia on ja miten se vaikuttaa juristin työhön nyt ja tulevaisuudessa? Juridiikka voidaan nähdä yhtenä harvoista aloista, joilla teknologia ei ole vielä lyönyt kunnolla läpi. Kehitys tähän suuntaan on kuitenkin käynnissä, ja teknologian aikaisempaa parempi hyödyntäminen sekä kehittäminen tarjoaakin lukuisia mahdollisuuksia myös juridiikan alalla. Samalla tämä kehitys saattaa kuitenkin herättää kysymyksiä sekä huolta. Oikeusteknologian maailmaan perehdytään yhdessä Dot. Legalin toimitusjohtaja Antti Innasen kanssa.

16. Henkilöarvioinnit juristien soveltuvuuden arvioinnissa

2.11.2020 | 28 min

Henkilöarvioinnit ovat nousseet merkittäväksi osaksi rekrytointiprosesseja myös juridiikan alalla. Tutkittuihin ja luotettaviin menetelmiin perustuvilla arvioinneilla pyritään selvittämään henkilön mahdollisuuksia menestyä haettavassa tehtävässä. Mitä henkilöarvioinnit oikeastaan ovat, ja mitä seikkoja arvioinneissa otetaan huomioon? Entä miten soveltuvuutta voidaan luotettavasti arvioida osana rekrytointiprosessia? Näihin kysymyksiin paneudutaan yhdessä Master Finlandin osakas, PsM, Kirsi Laineen kanssa.

15. Työelämätaidot uudella vuosikymmenellä

14.10.2020 | 37 min

Mitä työelämätaitoja juristi tarvitsee alkaneella vuosikymmenellä? Juristien uramahdollisuudet ovat laajentuneet vuosien saatossa, eikä alkanut vuosikymmen tuo tähän muutosta, päin vastoin. Laajentuva kenttä luo kuitenkin tiettyjä paineita ja haasteita perinteisesti vahvaan substanssiosaamiseen keskittyneessä juristiprofessiossa. Näitä teemoja käydään läpi yhdessä Lakimiesliiton uravalmentaja Heidi Hännikäisen kanssa.

14. Liikejuridiikka muutoksessa

16.9.2020 | 33 min

2020 on alkanut poikkeuksellisissa merkeissä ja se näkyy myös juristien työssä. Uuden vuosikymmenen aikana myös juridiikka tulee muuttumaan ja jaksossa käsitelläänkin juridiikan uusia tuulia liikejuridiikan näkökulmasta. Vieraina osakas Tuomas Penttilä ja Associate Miika Huhtinen Eversheds Asianajotoimistosta.

13. Sananvapaus SOME:ssa

24.6.2020 | 33 min

Viestinnän kenttä on muuttunut perustavanlaatuisella tavalla viimeisen 15 vuoden aikana. Sosiaalinen media on lisännyt keskustelua kansalaisyhteiskunnassa ja tuonut siihen uusia ulottuvuuksia myös oikeudelliselta katsantokannalta. Sananvapaus turvaa oikeuttamme ilmaista itseämme myös sosiaalisessa mediassa, mutta missä sen rajat kulkevat 2020-luvulla? Vieraana Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari.

12. Vanhemmuus ja vaativa asiantuntijatyö

18.3.2020 | 35 min

Perheen ja uran yhdistämiseen liittyy edelleen useita erilaisia ennakkoluuloja ja myyttejä. Vanhemmuus voidaankin jopa nähdä uhrautumisena, vaikka todellisuudessa lapset voivat tuoda työelämän kannalta merkittäviä uusia kontakteja ja verkostoja. Joutuuko vanhempana luopumaan jostain? Entä kuinka yhdistää vanhemmuus ja vaativa asiantuntijatyö? Aiheeseen perehdytään kahden lapsen äidin, asianajaja Päivi Heinosen kanssa.

11. Monimuotoinen asiantuntijuus

5.3.2020 | 34 min

Nykymuotoinen asiantuntijatyö vaatii osaamisen laajentamista myös oikeudellisen maailman ulkopuolelle. Juristin onkin hanskattava konteksti, jossa hän harjoittaa juristin ammattiaan. Työssä korostuvat myös vuorovaikutus ja työelämätaidot, kuten oman työn johtaminen. Millainen se juristin muotti sitten oikein on vai onko sellaista? Aiheesta keskustelemassa Asianajotoimisto Bird & Birdin HR Manager Maija Fast.

10. Juristipoliitikko

19.2.2020 | 37 min

Juristit työskentelevät laaja-alaisesti eri yhteiskunnan sektoreilla ja myös kansalaisyhteiskunnan ytimessä, eli poliittisen päätöksenteon parissa. Millainen on juristin näkökulma poliittiseen päätöksentekoon? Entä miltä kaupunginvaltuutetun arki näyttää? Omia näkökulmiaan on jakamassa Helsingin kaupunginvaltuutetut Otto Meri ja Dani Niskanen.

9. Mediatuomari – oikeutta selkokielellä

29.1.2020 | 39 min

Petra Spring on yksi Suomen noin tusinasta mediatuomarista. Mediatuomari on Suomessa varsin uusi konsepti, joka näki ensikertaa päivänvaloa maaliskuussa 2018. Kaikelle omaksutaan tänä päivänä helppo selitys, sen sijaan että asioista lähdettäisi oikeasti ottamaan selvää. Mediatuomarit edustavatkin uutta lähestymistä oikeusvaltioon joukkomedian aikakautena ja taustoittavat tuomioistuinratkaisuja medialle.

8. Juristi johdon käsipuolessa

9.12.2019 | 46 min

Pieni armeija juristeja työskentelee yritysten tukitoiminnossa nimeltä lakiasiat. Lakiasiainosaston tehtävät ovat monipuoliset ja vaativat, mutta sen ytimessä on johdon tukeminen harkittujen päätösten tekemisessä. Miten in-house eroaa asiamiehen työstä ja mitä valmiuksia se juristilta vaatii? Lakiasiainosaston arkea valottamassa Assistant General Counsel Juhani Pitkänen, Metsä Group.

7. Juristiprofessio 2030

22.11.2019 | 41 min

Tekoäly, digitalisaatio, globalisaatio… mitä näitä nyt oli? Työelämä on murroksessa ja muutosta ajaa sekava joukko isoja trendejä. Juristikunta joutuu pohtimaan, millaisia valmiuksia heiltä tulevaisuudessa vaaditaan ja mihin he voivat työllistyä? Jaksossa syvennytään juristien työelämän tulevaisuuden näkymiin Lakimiesliiton urapalveluiden johtajan Eero Blåfieldin kanssa.

6. Ura ja identiteetti osa 2: Juristi minussa

4.11.2019 | 41 min

Ensimmäisessä Ura ja identiteetti jaksossa pohdittiin lakimiehen uravalintojen tekemistä omien arvojen kautta. Toisessa osassa syvennymme siihen, miten määrittelemme itseämme asiantuntijatyön kautta ja miten näin ollen rakennamme identiteettiämme osana juristien ammattikuntaa?  Syviin vesiin mukana sukeltamassa PSM, Executive Coach Ilona Rauhala

5. Aikamme juristiprofessio

21.10.2019 | 44 min

Asiantuntijatyö on muutoksen tuulissa, eikä perinteikäs professiomme tee tähän poikkeusta – miten olemme tulleet tähän? Juristiprofessio on näyttänyt hyvin erilaiselta historian eri aikoina ja ymmärtääksemme kirjavaa sakkiamme tänään, täytyy kääntää katse ensin menneisyyteen. Jaksossa pohdimme professiomme työelämän kehityslinjoja aina tähän päivään asti ja edelleen professiotamme määritteleviä ilmiöitä tänään. Vieraana Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Pia Letto-Vanamo.

4. Aasiakas

7.10.2019 | 33 min

Onko päämies aina oikeassa? Asiakkailla on usein valmiita vastauksia monimutkaisiin juridisiin kysymyksiin ja asiamiehen rooli muuttuu hetkessä juridiikan asiantuntijasta päivystäväksi keittiöpsykologiksi. Mitä teet, kun asiakas heittää sinua puhelimella? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin on vastaamassa lakimies, osakas Marika Myllykangas (LAKIA).

3. KIIRE!

16.9.2019 | 38 min

Mitä kuuluu? Ei mitään ihmeellistä, kiire on. Miksi aina on kiire ja mistä se johtuu? Kiirepuhe on varsin tavallista niin työelämässä, mutta onko siinä mitään puolitotuuttakaan? Kiireestä, oman työn johtamisesta sekä työn ja vapaa-ajan hallinnasta keskustelemassa osakas Matti Lajunen (Castrén & Snellman).

2. Juristin arkkityyppi – Millainen juristin pitää olla?

26.8.2019 | 40 min

Jaksossa pohditaan juristin ominaisuuksia, monimuotoisuutta ja kulttuurin johtamista asianajomaailmassa. Vieraana Borenius Asianajotoimiston Managing Partner Casper Herler.

1. Ura ja identiteetti

13.8.2019 | 28 min

Juristipodin ensimmäisessä jaksossa pohditaan uraa ja sen vaikutusta identiteettiin. Millä tavalla juristin uraa pitäisi lähestyä ja miten yksi pieni ihminen voi sitä suunnitella?